Vettem egy autót a gyermekemnek – Gépjármű átírás menete 18 év alatti személyre

Mindig köss kötelező biztosítást!2024. május 9., csütörtök

Előfordul, hogy egy gépjárművet átírnak a család egy kiskorú tagjára, például, ha a gyermek már megszerezte a jogosítványát, vagy a család új autót vásárol és a régit a kiskorú családtagnak ajándékozza. Mivel az ügyintézés okozhat némi fejtörést, cikkünkben összegyűjtöttük azokat az információkat, melyek segíthetnek abban, hogy a kiskorú nevére történő gépjármű átírás szabályszerűen történjen meg. Azt is áttekintjük, milyen okmányok szükségesek egy ilyen speciális esetben.

A törvény kimondja, hogy amennyiben a gépjármű tulajdonosa kiskorú személy, úgy helyette a törvényes képviselője, a törvényes képviselője által meghatalmazott személy vagy a gyámhivatal járhat el. A gépjármű átírás elintézésére az adásvételi szerződés dátumától számított 15 nap áll a rendelkezésünkre. Amennyiben elmulasztjuk ezt a határidőt, büntetésre számíthatunk. Ettől csak akkor tekintenek el, ha igazolni tudjuk, hogy önhibánkon kívül nem volt módunk ezt a rendelkezésre álló 15 nap alatt elintézni.  

Ezeket a lépéseket kell megtenni az átírást megelőzően:

  • az adásvételi szerződés aláírása (A szerződésnek tartalmaznia kell a kiskorú adatait, valamint a szülők/gondviselők aláírását. Fontos, hogy a szerződés részletesen rögzítse a felek közötti megállapodás feltételeit.)

  • a kötelező biztosítás megkötése (Megkötésénél arra kell figyelni, hogy ne legyenek fedezetlen napok, tehát célszerű már az adásvétel vagy ajándékozás napján eleget tenni ennek a kötelezettségnek.)

  • az eredetiségvizsga elvégeztetése

Ezt követően a szükséges okmányokkal el kell mennünk egy okmányirodába vagy kormányablakba, ahol a teljes átírási folyamatot elvégzik. Amennyiben rendelkezünk ügyfélkapu regisztrációval, érdemes előre időpontot foglalni. 

Milyen adatokra, dokumentumokra van szükség az átíráshoz?

  • az adásvételi vagy ajándékozási szerződés egy eredeti példányára

  • a kötelező gépjármű-felelősségbiztosítás meglétéről szóló igazolásra

  • az eredetvizsga megtörténtét igazoló határozatra

  • a vagyonszerzési illeték megfizetését tanúsító igazolásra, vagy a mentességet igazoló okiratra (pl. egyenes ági rokonok, házastársak egymás közötti vagyonátruházása esetén házassági anyakönyvi kivonat, születési anyakönyvi kivonat)

  • személyazonosságot igazoló okmányokra (személyi igazolvány, születési anyakönyvi kivonat kiskorúak esetében)

Az átírás során a szülők vagy törvényes képviselők részvétele és a pontos dokumentáció tehát elengedhetetlen a folyamat sikeres és zökkenőmentes lebonyolításához. Mivel a kiskorúak korlátozott jogi felelősséggel rendelkeznek, bármilyen, a gépjárművel kapcsolatos jogi kérdés vagy vita esetén a törvényes képviselőjüknek kell válaszolnia.

 

Online kalkulátorunkat használva pár kattintással a legjobb gépjármű-felelősségbiztosítás ajánlatokat tekintheted meg!

https://www.eurorisk.hu/biztositasok/kotelezo-biztositas

 

Biztonságos vezetést kíván az Eurorisk csapata!



Call Center: 06 1 585 8888 E-mail: info@eurorisk.hu
Minden jog fenntartva © 2013 Eurorisk
Utolsó frissítés: 2024.04.29
PoweredBy: SK Trend Kft